آشپزی 
همانطور که می دانید، هنر می تواند در اشکال و امور مختلفی ظاهر شود که ترکیب عطر و طعم ها، یکی از انواع آن است. انرژی و ماهیت غذا، می تواند با طیف وسیعی از حواس انسان تجربه شود. طعم و بو، اولین و مهمترین حس یک غذاست که توسط بینی و دهان ما درک می شود. نحوه ارائه غذا (که در ادامه مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت) و بافت آن نیز بسیار مهم اند. شاید بتوان چنین گفت که تنها حسی که در هنگام صرف غذا، به طور کامل به کار گرفته نمی شود، حس شنوایی است!
در این میان، حس بینایی، به طور خاصی تحت تاثیر نوع غذا قرار می گیرد! تصویری که از غذای پیش رویمان می بینیم، اشتهای ما را تحریک کرده و شور و شعف را در ما ایجاد می کند. به همین دلیل، بشقاب های زیبا و فریبنده است توسط دوربین های گوشی های هوشمند ما ضبط و با جهانیان به اشتراک گذاشته می شود! بنابراین جای تعجبی نیست که چرا غذاها یکی از پرمخاطب ترین دسته ها در شبکه های اجتماعی هستند!
آشپزی برای روح مفید است. وقتی در خانه آشپزی می کنید دائماً چیز جدیدی یاد می گیرید و خود و خانواده تان را با غذاهای سالم و کامل تغذیه می کنید. برخی از بهترین سرآشپزها اغلب "هنرمند" نامیده می شوند زیرا آشپزی قطعا یک اثر هنری می آفریند
وقتی مردم در مورد غذا صحبت می کنند، سلیقه، بافت، عطر و طعم و همچنین رنگ غذا مورد بحث قرار می گیرد. با توجه به دیدگاه های مختلف در مورد غذا، برخی افراد غذا را تنها به عنوان وعده ای که باید مصرف کنند می دانند. در حالی که برخی افراد، بیشتر به ویژگی ها و جنبه های گوناگون غذاها اهمیت می دهند و معتقدند که هر غذایی در اصل اثر هنری است که توسط آشپزها تهیه می شود. اولین سوالی که با آن روبرو میشویم این استک که هنر آشپزی و یا حرفه آشپزی کدام درست است؟
مهمترین نکتهای که باید در نظر داشت این است که هیچ کس با مطالعه دستورات آشپزی یک آشپز نمیشود. اما باید در نظر داشت که هیچگاه یک آشپز یا هر شخصی که قصد آشپزی دارد از مطالعه دستورات آشپزی بی نیاز نیست. شما یا آشپز هستید یا قصد آشپزی دارید. حال با ورود به سایت مجله اینرنتی عمو آشپز اقدام به پرورش حس ذائقه، به دست آوردن مهارت و تجربه مفید و کاربردی، آشنایی با آشپزی ملل و خوراک اقوام مختلف نموده و با رسوم سفره و پذیرایی و مهمانداری آنان آشنا میگردید.
چه چیزهایی زیر مجموعه هنرهای آشپزی است؟
هنرهای آشپزی طیف گستردهای از علوم غذایی و تغذیه، کیفیت مواد اولیه، تناسب فصلی، طعم و بافت، سبک و رنگ غذاها در بشقاب و... را در برمیگیرد. تخصصها، موقعیتها و جایگاههای شغلی بسیاری زیر مجموعه هنرهای آشپزی قرار میگیرند. با توجه به توضیحاتی که تا الان بررسی کردیم در واقع هنرهای آشپزی تلفیقی از علم و هنر هستند. علم به آنچه در سطح سلولی و شیمیایی برای مواد اولیه هنگام آشپزی رخ میدهد به آشپزها امکان نوآوری، خلاقیت و ارائه دستورپختهای جدید و سرو غذاهای خاص را میدهد و انتخاب جایگزینهای مناسب برای مواد اولیه غیر قابل دسترس را میسر میکند. بنابراین آشپزها افرادی منظم و خلاق هستند که علم و هنر را ترکیب میکنند تا چیزی متمایز خلق کنند. درست است که برای یک غذا طعم و مزه خیلی مهم است اما هنرهای آشپزی تمام حواس انسان را درگیر میکند تا تجربهای لذت بخش و چند وجهی ایجاد کند.
آیا آشپزی، نوعی هنر تلقی می شود؟
آشپزی، به طور کلی یک علم یا هنر یا ترکیبی از هر دوی اینها و اساساً عملی است که به شما کمک می کند چیزی را به چیز دیگری تبدیل کنید! از دیدگاه برخی افراد، تزئین غذا در هنگام سرو آن، مصداق هنر آشپزی است! این در حالی است که کل فرآیند آشپزی، امری هنری و روحانی است. به عنوان مثال، آماده سازی موادغذایی، خود یکی از بخش های مهم آشپزی است که اغلب نادیده گرفته می شود. امروزه هنر آشپزی، به موضوعی علمی تبدیل شده و افراد سعی می کنند تا آن را در دوره های مطالعاتی گوناگون فرا گیرند. در این دوره ها مفاهیمی همچون:
- آشنایی با غذاهای مختلف
- یادگیری تکنیک های آشپزی
- نحوه ایجاد هماهنگی و تناسب میان انواع غذا و نوشیدنی
- آماده سازی مواد غذایی
- و غیره آموزش داده می شود.
- خلاقیت کلید آشپزی
وقتی شاهکار تان را خلق می کنید چه روی بوم و چه در آشپزخانه، سطح خاصی از خلاقیت همیشه در آن دخیل است. وقتی در حال آشپزی هستید دستور غذا ممکن است سطح پایه خوبی برای غذایی باشد که درست می کنید اما همیشه باید به شهود تان نیز گوش دهید. این جا کمی فلفل بیشتر می خواهید یا آن جا کمی ریحان کمتر؟ به حس تان اعتماد کنید. ترجیح می دهید استیک را کمی کمتر از آن چه در دستور غذا نشان می دهد آماده کنید؟ در آشپزی، سلیقه و ترجیحات شخصی مهم است. وقتی شروع به آشپزی می کنید به خودتان فضایی برای خلاقیت بیشتر بدهید تا اثر هنری تان را به سطح بالاتری ببرید.
آشپزی، تنها یک هنر نیست! بلکه یک تجربه روحانی و معنوی نیز هست!
به طور کلی می توان گفت که خلاقیت یک آشپز، حد و مرزی ندارد. او ابزارهایی در اختیار دارد که می تواند با حواس انسان بازی کند، آنها را تقویت کرده و به سطح بالاتری برساند. تهیه غذا توسط آشپز می تواند مجرایی برای تبلور حالتی خالی که در آن ذهن انسان وارد دنیایی خاص و وصف نشدنی می شود ایجاد کرده و سفری به سوی کشف مجدد خود و ایجاد چشم اندازهای جدید را امکان پذیر کند. شناخت این قدرت، آشپزی را به یک تجربه واقعاً معنوی و روحانی تبدیل می کند. همانطور که دعاها، انرژی روحانی ما را برای جوان شدن به کیهان منتقل می کنند، بخشی از شخصیت، خواسته ها و شادی های ما نیز در غذایی که تهیه می کنیم منتقل می شود.
لذت اثر هنری
شما از چه چیز یک موسیقی لذت می برید؟ در دیدن یک نقاشی چه چیز خوشایندی هست که از آن یک تجربه هنری می سازد؟ یک شاهکار معماری از چه طریق درک می شود؟
موسیقی وابسته به حس شنوایی و نقاشی منوط به بینایی است؛ و در این دو حس چه فضیلتی هست که در حس چشایی نیست؟؟
اگر لذت بصری و لذت شنیداری دروازه هایی به تجربهی هنری هستند، چه دلیلی وجود دارد که حس چشایی یک دریچه به چنین تجربهای نباشد؟
اگر ظرافت هنر معماری به برانگیختن تجربهای سه بعدی علاوه بر تجربهی دیداریست، هنر آشپزی هم به جز حس چشایی و بویایی با ابعاد پنهان دیگری از وجود انسان درگیر می شود: حس سبکی و سنگینی، نشاط و رخوت، تنوع، بی نیازی و …. .
واقعیت این است که لذتهای نهفته در غذا، راههای زیادی به سمت هنر به ما نشان می دهند.
آشپزی هنر بصری
بسیاری از فرآیند پخت و پز، فوق العاده تجربی و لمسی است. غذا را آزمایش می کنید تا ببینید آیا به نمک بیشتری نیاز دارید یا خیر و دستور العمل ها را بر اساس ترجیحات تان تنظیم می کنید. درست مانند یک نقاش که امضای نهایی را به اثرش اضافه می کند روشی که آشپزی می کنید به ذوق و سلیقه خودتان بستگی دارد. مخلوط کردن رنگ ها و بافت ها در بشقاب، اضافه کردن کمی سس یا تزیین کوچکی روی بشقاب حتی ساده ترین غذا را واقعاً جذاب می کند. آشپزی می تواند واقعاً زیبا باشد.
خلاصه که آشپزی هنر است...